sunnuntai 29. tammikuuta 2012

First week behind

Ensimmäinen viikko Ljubljanassa takana. Tuntuu hassulta, on ehtinyt tapahtua niin paljon, että en oikeastaan tajua olleeni täällä vasta viikon ajan.

Oon tavannut tällä viikolla mahtavia tyyppejä ympäri Eurooppaa meidän kielikurssilla. Kaikki on hirveän kivoja ja avoimia ihmisiä. Ollaan vietetty aika kliseistä Erasmus-elämää - ollaan käyty ulkona bilettämässä ja syömässä lähes jokaisena päivänä, huh huh. Esimerkiksi perjantaina oltiin ensin yhden vaihtarin läksäreissä (jota ei oltu siis koskaan tavatu aiemmin, heh) ja sen jälkeen Cirkus-nimisessä baarissa, joka oli paikallisella tasolla kallis, ihan Suomen hinnoissa. Baarina se oli kuitenkin ihan jees, siellä soitettiin teknoa ja housea ja se oli aivan täynnä ihmisiä.

Minä ja slovakialainen Teresa baarissa nimeltä "Vanha kissa", jossa kaikki on koristeltu kissojen kuvilla. Mukava paikka!

Vähän kyllä huolestuttaa rahanmeno (ja terveys :D), vaikka täällä Suomea halvempi hintataso onkin. Esimerkiksi viinilasi maksaa usein vähemmän ravintolassa kuin mehu..  No, tässä esimerkki slovenialaisesta opiskelija-ateriasta, jotta ymmärtäisitte huoleni terveydestä:

Tähän annokseen kuului vielä lisäksi alkukeitto, salaatti ja jälkiruoka, huh huh! Hintaa kokonaiset 3,70 e.

Slovenian kielenkin opiskelu sujuu ihan hyvin. Vähän kiinnostais jatkaa opiskelua kielikurssinkin jälkeen, koska musta olis kohteliasta yrittää puhua sloveniaa sen verran täällä kuin osaan/pystyn. Eilen tilasin paikallisella snägärillä burekin (slovenialaisen piirakan, paikallista fast foodia) pelkästään sloveniaa käyttäen, ja kioskia pitänyt rouva näytti liikuttavan ilahtuneelta. Vähän erilaista kuin Ukrainassa, jossa välillä sai osakseen tiuskintaa, jos ei osannut tarpeeksi venäjää.. Osa slovenian sanoista on muuten helppo muistaa suomalaisena: juha tarkoittaa keittoa ja kolo pyörää.

Perjantaina käytiin ostoksilla BTC Cityssä, joka on aivan valtava ostoskompeleksi vähän kaupungin ulkopuolella. Ljubljanan keskustassa on aika vähän kauppoja, jota ihmeteltiin vaihtareiden kanssa - no, ne kaikki onkin sitten ilmeisesti sijoitettu tuonne BTC Cityyn.  Alueella on muun muassa neljä bussipysäkkiä, ja myös oma bussi, joka kuljettaa ihmisiä kaupasta toiseen. Sieltä löytyy ostoskeskuksia, ketjuvaateliikkeitä, huonekalukauppoja, elokuvateatteri, vesipuisto.. Ei todellakaan kannata lähteä sinne, jos ei tiedä etukäteen, mitä haluaa ostaa. Parasta BTC:llä oli halpa italialainen jäätelö, jota vedettiin kahdella eurolla.

Ulkona käymisen lisäksi oon yrittänyt vähän sivistääkin itseäni. Museot on Ljubljanassa sen verran halpoja (liput maksaa noin 2 euroa opiskelijalle ja aina kuun ensimmäisenä sunnuntaina niihin pääsee ilmaiseksi), että oon päättänyt käydä niissä sunnuntaisin, että tää vaihtarielämä ei olis ihan pelkkää biletystä. :D Tänään aloitin kierroksen käymällä Slovenian nykyhistorian museossa, joka oli tosi mielenkiintoinen. Siellä esiteltiin Slovenian historiaa maailmansotien ajoista nykypäivään. Suosittelen kaikille, joita kiinnostaa yhtään 1900-luvun tapahtumat Euroopassa (Riikka, jos luet tätä, niin sut aion ainakin viedä tonne!) Museossa oli eri huoneita, jotka oli koristeltu eri aikakausilta olevilla esineillä, kuvilla jne. Kiinnostavin oli Titon ja kommunismin aikaa esittelevä huone, jossa oli näytillä esimerkiksi sen ajan propagandajulisteita ja -maalauksia. Samassa huoneessa oli myös laatikko, jossa sai katsella, mitä kirjoja Titon aikana sensuroitiin. Joukossa oli paljon esimerkiksi uskonnollista kirjallisuutta, ja oikeastaan mitä tahansa kirjoja, joiden nimessä mainittiin edes sana "ongelma".

Museossa olleita seteleitä - niissäkin oli Titon aikana vain tavallisten työläisten kuvia.

Kaikenkaikkiaan voin hyvin täällä. Ljubljana on ihana - rakastan vanhan kaupungin mukulakivikatuja, vuorimaisemaa, kaikkia kahviloita ja ystävällisiä ihmisiä, eurooppalaista fiilistä.. Yksi tsekkiläinen tyttö puki hyvin sanoiksi: "Ljubljanassa tuntee olonsa tervetulleeksi". Sellainen fiilis mullakin on täällä, kun kohtaan avuliaita slovenialaisia. Ensi viikolla meidän pitäisi lähteä porukalla katsastamaan Postojna Cave eli noin tunnin päässä sijaitsevat isot tippukiviluolat. :) Matkustelu Slovenian sisällä on kyllä ihanan helppoa, kun kaikkiin kaupunkeihin on maksimissaan vain parin tunnin matka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti