torstai 26. tammikuuta 2012

I feel sLOvenia - Ensitunnelmia

Noniin, nyt olen viimein päässyt asettumaan aloilleni ja voin kirjoittaa! Nää viisi päivää täällä on olleet hirveän kiireellisiä ja intensiivisiä, ja on ehtinyt tapahtua hirveästi.

Alkuviikko oli hirveää säätöä, koska piti hoitaa sekä kämppäjärjestelyt, opiskelijakortti, kielikurssin aloitus ja kaiken muun lisäksi mun Visa Electron lakkas toimimasta. (huomio kavereilleni, jotka ovat tulossa kylään: vika ei ole siis Sloveniassa, vaan Nordean sekoilussa. Visa E toimii täällä muuten ihan niin kuin Suomessakin)

Nyt oon kuitenkin saanut kaiken järjestykseen ja viihdyn täällä vaan niin hyvin! Ljubljana on ihana. Kaupungin nimi tarkoittaa "rakastettua", ja mä olen myös aika rakastunut Ljubljanaan. Kaupunki on pieni, mutta todella eläväinen. Etenkin vanha kaupunki Ljubljanica-joen rannalla on ihana. Siinä on vaikka miten monia kahviloita ja muutenkin tosinättiä. Tätä kaupunkia ympäröi myös vuoristo, mistä olen fiiliksissä. Slovenialaiset on myös hirveän ystävällisiä ja kaikki osaa englantia todella hyvin, ihanaa vaihtelua Ukrainan jälkeen :D



Sää on myös täällä tosihyvä. Tarkenen hyvin kevättakilla, ja ihmiset istuu jo ulkona terasseilla.

Ljubljanan yliopistoa täytyy myös kehua. Kaikki on organisoitu todella hyvin, ja käytännön järjestelyt on toimineet hyvin ainakin toistaisseksi. Parasta täällä on kuitenkin ehkä se, miten opiskelijalounaat on järjestetty. Opiskelijat saa kerran kuussa 20 lounaskuponkia, joilla saa syödä kaupungin eri ravintoloissa 2-4 euron hintaan. Opiskelijalounaat on valtavan isoja, ja niihin sisältyy alkukeitto, salaatti, pääruoka ja jälkkäri. Olen syönyt opiskelijahintaan muun muassa aivan mahtavassa meksikolaisessa ravintolassa. Näillä lounailla on helposti saanut kulumaan aikaa sellaiset 2-4 tuntia päivässä, mutta se ei ole haitannut, koska nyt ei ole mikään kiire. Pitää toisaalta myös alkaa etsiä liikuntamahdollisuuksia täältä pian, koska tää vaihtarielämä voi olla pidemmän päälle hieman liian epäterveellistä :P

Nyt  kun kaupunkia on hehkutettu tarpeeksi, voinkin siirtyä muihin aiheisiin: Mun kielikurssi alkoi tosiaan maananataina. Slovenian kieli on hauskaa, ja venäjästä on ollut paljon hyötyä sen oppimisessa. Oon jo oppinut jotain perusfraaseja sloveniaksi, tyyliin esittelemään itseni, laskemaan ja tilaamaan ravintolassa. Slovenialaisista huomaa, että ne on hirveän otettuja, jos vaivautuu sanomaan ravintolassa edes muutaman sanan niiden kielellä, vaikka he englantia hyvin osaavatkin.

Kielikurssi on hyvin kansainvälinen, meitä osallistujia on kuudestatoista eri maasta. Hämmentävää on, että me suomalaiset ollaan yksi suurimmista kansalaisryhmistä tsekkien jälkeen. Odotin tyyliin olevani ainoa suomalainen täällä, mutta meitä on täällä yhteensä yhdeksän.

Eilen meillä oli kielikurssilla get together afternoon, jossa kaikki osallistujat esitteli omia maitaan. Olin varautunut tylsiin power point-esityksiin, joissa hehkutetaan omaa maata ja sen kaunista luontoa (heard too many times), mutta kaikki esitykset olikin hauskoja ja rentoja. Paras oli ehkä italialiasen Stefanon esityksen aoitus Italiasta: "If you wanna find a good job.. Don't come to Italy, because we don't have them" Me suomalaiset puolestaan esitettiin näytelmiä "Finns in the buss", "Finns having small talk" ja  "Finns having wild time", joissa kuvailtiin suomalaisten tapaaa käyttäytyä. :D Kaikki oli tuoneet myös ruokaa ja juomaa omista maistaan. Maistoin muun muassa kotipolttoista tsekkiläistä viinaa, mikä oli aikamoinen kokemus..

Ilta jatkui vielä kielikurssiporukan kanssa Parlament Pubissa, joka on Erasmus-vaihtareiden vakiopaikka täällä. Oli hirveän mukavaa. Ihmiset kielikurssilla on tosimukavia ja avoimia, ja ollaan tehty paljon asioita yhdessä, pääasiassa käyty ulkona. Tää on mun eka koti-ilta tällä viikolla, huh huh.

Toisaalta uusia naamoja ja nimiä on tullut niin hirveästi, että ei perässä meinaa pysyä edes siinä mistä maasta kukin on kotoisin, puhumattakaan nimistä. Kielikurssi jatkuu vielä kuukauden ja ohjelmassa on muun muassa vierailuja viinitilalle, uintia, slovenialaisten hunajakakkujen tekoa jne. Haluaisin myös pian lähteä reissamaan jonnekin päin Sloveniaa, koska meillä on aina perjantait vapaita. Etenkin lähellä olevat tippukiviluolat tai Bled-järvi (tämän blogin taustakuvassa) kiinnostaisi.

Ja uudesta kodista pitää vielä kirjoittaa: Pääsin siis jo muuttamaan onneksi tällä viikolla asuntooni, mikä on ihanaa. Oli mahtava fiilis päästä viimein purkamaan jättkokoinen rinkkani. Jaan tämän viikon ajan huoneen saksalaisen pojan kanssa, ja ensi viikolla pääsen muuttamaan omaan huoneeseeni. Asunto on kotoisa ja sijaitsee ihan keskustassa, vuokraa maksan vaan 230 euroa kuussa. Tällä hetkellä mulla on kämppiksinä tuo saksalainen poika ja ranskalainen tyttö, jotka on hirveän mukavia, mutta lähtee harmi kyllä kotiin ensi viikolla. Mutta saan sitten uudet, toivottavasti myös mukavat kämppikset :)

Kaikki on siis hyvin. Joku voisi varmaan kyynisesti todeta, että kärsin selvästi kulttuurishokin ekasta vaiheesta, jossa kaikki on vaan ihanaa, eksoottista ja upeaa, mutta haluan nauttia tästä nyt. Mulla on hirveän rentoutunut ja hyvä fiilis, ja odotan innolla, mitä kevät tuo tullessaan. Voikaa hyvin Suomessa, odotan jo innolla teitä kaikkia, jotka olette tulossa vierailuille. :)

2 kommenttia:

  1. Siis en ymmärrä tätä tsekkiläisten ja suomalaisten invaasiota EILC:lle, täällä Kreikassa oli ihan sama juttu! Toisaalta sit espanjalaisia on kielikurssilla tosi vähän (luultavasti sen takia, että niiden mielestä ihmisaivoille on täysin mahdotonta opiskella kahta vierasta kieltä yhtä aikaa ja niillä on prioriteettina englanti :D).

    Mut hyvä kuulla, että siellä on kivaa. Epistä tosin hyvät ilmat... Thessalonikissa on hyytävää (siis joinain öinä jopa pakkasta!), tällä viikolla on ollu melkein joka päivä sateista tai pilvistä ja eilen sato jopa lunta!

    VastaaPoista
  2. Siis mä oon kanssa ihan hämmentynyt tästä suomalaisten ja tsekkien määrästä ja pitikin puhua tästä sulle! :D Sillä täällä kurssilla on vain YKSI espanjalainen ja KOLME saksalaista!! Siis todella hämmentävää. Sitten täällä on myös paljon liettulaisia? :D Veikkaan tosin kyynisesti syyksi juuri tuota sun kommenttia. Spanish people are coming, later and sooner.

    Ja vai on Thessiksessä kylmää, höh! Toivottavasti lentokoneet lentää siitä huolimatta :D

    VastaaPoista