tiistai 10. tammikuuta 2012

Lähtötunnelmia ja pakkausta

Ensi viikolla alkaa siis noin kuusi kuukautinen vaihtojaksoni! Tuntuu hassulta, en vieläkään sisäistä, että olen jo seitsemän päivän kuluttua Sloveniassa. Tulen opiskelemaan Ljubljanan yliopiston Faculty of Social Sciencessa kevään ajan Erasmus-ohjelman kautta.

Tähän asti olen ollut lähinnä vain puhtaan innostunut lähdöstäni, mutta viime aikoina on alkanut myös jännittää. En sisäistä, että en tule näkemään kavereitani tai perhettäni yli puoleen vuoteen, ajatus on alkanut vasta viime aikoina herättämään jonkinlaista jännitystä. Ääk.

Slovenia on pieni, 2 miljoonan asukkaan maa keskellä Eurooppaa. Maa itsenäistyi vuonna 1991, jota ennen se oli osa Jugoslaviaa. Itselleni Slovenia oli aikaisemmin melko tuntematon paikka eikä ollut maasta juuri mitään erityisiä mielikuvia, korkeintaan se, että se sijaitsee "jossain Balkanilla". Olenkin saanut vastata jo aika monta kertaa kysymykseen, miksi haluan lähteä juuri Sloveniaan vaihtoon. Monet ovat veikkailleet minun kärsivän jostain fetissistä Itä-Eurooppaa kohtaan, koska olen asunut aiemmin Ukrainassa ja tehnyt siellä vapaaehtoistyötä.

No, ennen Ukrainaa en ollut mitenkään erityisen kiinnostunut Itä-Euroopasta. Ukrainaan päädyin aikoinani täysin sattumalta, sillä ensin olin menossa Englantiin vapaaehtoistyöhön, mutta erinäisten säätöjen vuoksi päädyinkin lopulta itäisen Euroopan laidalle, monista kasvukivuista kärsivään ex-Neukkumaahan. Ukrainassa asuessani sekä rakastin että myös paikoitellen inhosin koko paikkaa, mitkä lienevät ihan normaaleja fiiliksiä erilaisessa kulttuurissa eläessä. Kuitenkin siellä viettämäni kuusi kuukautta olivat elämäni parasta ja opettavaisinta aikaa.

Kuitenkin ennen Slovenian lähtöpäätöstä ajattelin, että haen minne tahansa muualle, paitsi Itä-Eurooppaan (joka on maantieteellisenä alueena kyllä suht laaja ja monia hyvinkin erilaisia maita kattava käsite, I know). Ajattelin, että olen jo saanut oman annostukseni ko.alueesta ja suunnitelmissani oli hakea Italiaan/Turkkiin.Haaveilin rennosta chillailusta Italian auringon alla tai coolista meiningistä Istanbulin metropolissa, mutta sitten päädyin lueskelemaan sattumalta yliopiston vaihtokertomuksia Sloveniasta. Niiden jälkeen kiinnostuin Sloveniasta ja päädyin hakemaan sinne vaihtoon, muun muassa seuraavista syistä:

1) Upeat maisemat. Katsokaa nyt tämänkin blogin taustakuvaa! Ljubljanassa on sekä vuoristoa että merta ja paljon vehreyttä. Maa on kuuluisa patikkareiteistään ja puhtaasta luonnostaan. Maa on myös pienikokoinen, joten ympäriinsä matkustelu on helppoa.

2) Maan sijainti. Ljubljana sijaitsee varsin Euroopan ytimessä, ja kaupungista on suorat junayhteydet muun muassa Italiaan, Itävaltaan, Kroatiaan, Saksaan, Serbiaan, Sveitsiin, Tsekkiin, Unkariin... Eli mahdollisuudet matkustaa ovat mainiot, eivätkä junalippujen hinnat paljon verota lompakkoa. Ljubljanassa Erasmus-vaihdossa opiskelevat tapaavatkin kuulemma viettää varsin ison osan viikonlopuistaan poissa kaupungista ja jossain toisessa maassa. :)




3) Tykkään käydä paikoissa, joista minulla ei ole paljon mielikuvia/joissa niin monet eivät ole reissanneet.  Ukrainastakaan en tiennyt oikeastaan mitään ennen lähtöäni, mutta siksi siellä oleminen olikin niin jännittävää.

4) Toisin kuin yllättävän monet näyttävät kuvittelevan, Slovenia on varsin moderni länsimaa. Ex-Jugoslavian valtioista se on kaikkein parhaiten kehittynyt. Se välttyi myös muita alueen valtioita pienimmillä vaurioilla Jugoslavian hajoamissodassa. Koska maassa asui sodan alkaessa vain pieni määrä serbejä, serbiarmeijan sotaintressit Sloveniaa kohtaan eivät olleet kovin suuret. Serbiarmeija myös aliarvioi Slovenian armeijan sitkeyden ja varustelut pahasti alakanttiin, josta johtuen se hävisi sodan. Sota Slovenian ja serbiarmeijan välillä kesti vain kymmenen päivää, jonka jälkeen Slovenia julistautui itsenäiseksi.

Tämän jälkeen Slovenia on kehittynyt niin taloudellisesti kuin sosiaalisesti parhaiten entiseen Jugoslaviaan kuuluneista valtioista. Maa liittyi EU:hun vuonna 2004, ja vuonna 2007 maassa otettiin käyttöön myös euro.

Ihmiset myös puhuvat Sloveniassa englantia loistavasti (kuulemma). Lähdin Ukrainaan sanaakaan venäjää osaamatta, ja vaikka kielen opettelu maassa, jossa vain harvat puhuvat englantia edes vähän, oli erittäin opettavainen kokemus, niin silti.. En jaksa kokea sitä ehkä toista kertaa. :) Aion kuitenkin opetella sloveniaa niin paljon kuin pystyn, koska kieli vaikuttaa hauskalta ja siinä on paljon samaa venäjän kanssa. Ja mielestäni vasta paikallista kieltä opittuaan voi päästä kunnolla sisään kulttuuriin.

Nojoo. Nyt kun lähtömotiiveistani on tehty perusteellinen selvitys, sitä pitää enää vain lähteä. Tarkoituksena on lentää ensi viikon torstaina Wieniin ja napata sieltä juna Ljubljanaan. Tämä vaihtoehto tulee huomattavasti halvemmaksi kuin suora lento, sillä lennot Ljubljanaan ovat yllättävän kalliita, alle 200 eurolla niitä on vaikea saada. Junamatka Wienistä Ljubljanaan kestää noin 5 h, joten mikään mahdottoman pitkä matka ei ole kyseessä. Ensi viikolla raportoin siis jo paikan päältä! Siihen asti Na Svidenjo, eli näkemiin sloveniaksi. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti