keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Erasmus yhden kuukauden jälkeen

1 kuukausi takana täällä jo. En tajua, että olen ollut vasta niin vähän aikaa poissa Suomesta ja toisaalta jo niin kauan täällä. Aika kiitää hirveän lujaa, ja lähes kokoajan ehtii tapahtua jotain.

Erasmus on jännä juttu. Vaikea selittää, miten paljon siihen sisältyy. Toisaalta kaiki Erasmus-kliseet pitää hyvin paikkansa - Erasmus on paljon bileitä, matkustelua ja ajoittain aikaa löysääkin opiskelua.  Mutta on se paljon muutakin. Tuskin missään oppisin tuntemaan Eurooppaa niin hyvin kuin täällä. Baaripöydissä käydään yleisen paskanjauhamisen ohessa myös kiehtovia keskusteluja eri maiden politiikasta, kulttuueroista jne jne. Tuntuu, että tiedän jo nyt eri Euroopan maista ja niiden poliittisesta tilanteesta ja kulttuurista paljon enemmän kuin oppisin uutisia lukemalla tai mitään kv-politiikan tenttikirjoja pänttäämällä. Samaten olen oppinut niistä asioista, jotka kärhämiä ja ongelmia voivat eri kulttuurien välillä aiheuttaa. Ja loppujen lopuksi: Ihmisiä kaikki, ja vaikka kulttuurisiakin yleistyksiä voi tehdä, niitä on myöskin mahdotonta tehdä. Kun tapaa kaksi täysin erilaista ihmistä samasta maasta, huomaa, miten turhia useimmat streotypiat lopulta ovat.

Erasmus on myös rentoilua ja tietyssä kuplassa elämässä. Naureskeltiin just, miten spontaania ja coolia meidän elämä on täällä. Päätettiin esimerkiksi eilen, että lähdetään viikonlopuksi Zagrebiin Kroatiaan. Mentiin vaan asemalle ja varattiin liput. On mahdotonta tajuta, miten pienet välimatkat täällä keskellä Eurooppaa on. Viime viikonloppu Venetsiassa, tämä viikonloppu Zagrebissa. Välillä en sisäistä, että tää on tosiaan mun normaalia elämää nyt :D

Meidän päiväohjelma on myös lähes aina samanlainen: Koulua, sitten pitkä lounas, sitten kahville ja illalla tavataan joko kavereita tai tehdään jotain muuta. Elämä on hirveän rentoa, mutta olen silti onnellinen. Ollaan puhuttu paljon siitäkin muiden vaihtareiden kanssa, että jokainen meistä on paljon vakavempi tyyppi kotimaissaan. Totta kai. Kotona pitää keskittyä opiskeluun, töihin ja kaikkeen arkirutiinin pyörittämiseen. Ei mua ole ikinä suomalainen työorientoitunut elämä mitenkään hirveästi ahdistanut, mutta ei täällä ei tunnu silti yhtään pahalta tai paskalta, että ei tarvitse suorittaa. Ehtii sitä sitten taas kotona, tästä ajasta pitää nauttia.

Kroatialais-saksalainen Sasha, belgialainen Coline, minä ja liettulainen Ruta Parlament Pubissa mananataina. Parlament Pubin maanantai on Erasmus-vaihtareille suunnilleen sama asia kuin Tiistai-Dorka Vostokeille.

Minä ja saksalainen Julia kahvilla Skofja Lokassa. Tuolloin oli vielä kylmä, ja mulla oli villapaidan alla toinenkin paita. Jotenkin Slovenian ilmasto on niin erilainen, että -5 astetta tuntuu suomalaiselle kylmältä, nin oudolta kuin se kuulostaakin.

Täällä on juhlittu nyt myös koko kuukauden karnevaaleja. Eniten karnevaalimeininkejä on Ptuj-nimisessä kaupungissa Pohjois-Sloveniassa, jossa vietetään Kurentovanje-nimistä karnevaalijuhlaa. Mutta myös Ljubljanasssa vietettiin minikarnevaaleja:


En tiedä, miksi näitä ylläolevia otuksia virallisesti kutsutaan, mutta ne kuuluvat slovenialaiseen karnevaaliperinteseen. Ilmeisesti ideana on, että he tanssivat talven pois ja toivottavat kevään tervetulleeksi.

Eilen oltiin paikallisessa opiskelija-asuntolassa Rozna Dolinassa, jossa järjestettiin isot karnevaalibileet. Meininki oli kuin suomalaisilla kesäfestareilla - jengiä oli hitosti ja Roznaan oltiin tilattu jopa bändi ulos soittamaan. Olin taas vähän kipeä, mutta oli pakko silti mennä, koska kaikki tuntuivat olevan niin järkyttyneitä siitä, että Suomessa ei vietetä karnevaaleja mitenkään erityisemmin. :D

Mutta joo. Tänään alkaa kolmas päivä yliopistolla. Viikonloppuna Zagrebiin, ja maanantaina saapuvat tänne ihanat Mari&Tuija!! Ekat Suomi-vieraat, iik!! Toivotaan, että ilmat on hyvät. Ainakin viikonlopuksi on luvattu +16-astetta. Sydän tuohon perään.

2 kommenttia:

  1. Mun mielestä sun larppaus on mennyt jo vähän liian pitkälle. Sen naamarijutun voi kyllä ymmärtää, mutta tuo kolmannen kuvan puku on ehkä vähän liikaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos taas viisaista ajatuksistasi, CostaRicaBoi89! Olet aivan oikeassa. Liian pitkälle on menty.

    VastaaPoista