perjantai 25. toukokuuta 2012

Toukokuun kuulumisia

Toukokuu on ollut oikea vierailukuukausi, minkä vuoksi on pitänyt hirveää kiirettä. Ensin Hanna kävi täällä, sen jälkeen saapuivat Miila, Eve ja Tiia, jotka lähtivät eilen aamuna. Tänään sitten saapuvatkin porukat. Välillä ei ehdi edes tajuta, miten paljon tapahtuu, sillä kolme viikkoa tuntuu aina kolmelta sekunnilta. Minä oon kyllä aika onnekas tyttö, kun oon saanut niin paljon vieraita tänne.

Mutta siis, lyhyesti viime viikkoina tapahtunutta ja uusia juttuja: Vierailimme Miilan, Even ja Tiltun kanssa Vintgar Gorgissa, joka on mielettömän kaunis luonnonpuistoalue lähellä Bled-järveä ja yksi Slovenian "must-see" luontonähtävyyksistä. Kävelimme Vintgariin slovenialaisten pikkukylien läpi, joiden asukkaat tervehtivät meitä aina kovin iloisina. Maisemat matkalla olivat muutenkin mielettömät, suoraan kuin satukirjasta - vuoria, kirkkoja ja pieniä kyliä. Päivän aikana tuli patikoitua reilusti yli 10 kilometriä ja krhm, pienessä krapulanpoikasessa, joten aikamoinen suoritus.

Vintgarissa on myös vesiputous, jonne Miila hyppäsi uimaan. Allekirjoittanut jäi rannalle ihmettelemään.


Tyttöjen viimeisenä päivänä vuokranantajani kokkasi meille illallisen, mikä oli kiva yllätys. Tarjolla oli tuoretta fetajuustoa, herkullista pestoa ja pääruokana erittäin tuoretta ja hyvää pastaruokaa. Namnam! Meidän naapuri toi meille myös yllätyksenä leivonnaisia, koska oli kuullut, että täällä on suomalaisia tyttöjä. :* Slovenialaiset ihmiset on vaan niin ihania.

Tämän lisäksi toukokuu on ollut konserttikuukausi. Ljubljanan opiskelijadormeissa on järjestetty koko kuukauden ajan ilmaisia konsertteja. Käytiin keskiviikkona tyttöjen kanssa yhdessä niistä ja meno oli aivan mieletön! Koko opiskelija-asuntolan piha oli täynnä opiskelijoita ja ihmiset myös kuuntelivat musiikkia ikkunoistaan. Tosin oli aika mutaista, jonka johdosta myös ihmiset kaatuilivat ja sotkivat vaatteitaan aika paljon..Kaksi viikkoa sitten puolestaan järjestettiin Ljubljanan Tivoli-puistossa iso ilmainen konsertti. Keskelle puistoa pystytettiin kolme jättikokoista lavaa, jossa dj:t soittivat niin teknoa, housea kuin rockia. Koko puisto jorasi musiikin mukana. Tämäkin konsertti oli opiskelijatapahtuma - huomaa kyllä, että Ljubljanan väkiluvusta noin 30 % on opiskelijoita, sillä tapahtumia ja meininkiä riittää!

En ole varmaan maininnut, että mulla ja vuokranantajallani on tapana viettää niin sanottuja kulttuurisunnuntaita täällä. Se tarkoittaa sitä, että käydään kerran kuussa kuuntelemassa klassista musiikkia ja juomassa viiniä, jota konsertissa tarjoillaan ilmaiseksi sen jälkeen. Vietimme sitten toissasunnuntain viiniä tissutellen konsertin jälkeen, ja menimme sen jälkeen katsomaan Steve McCurryn hienoa valokuvanäyttelyä, joka on nyt Ljubljanassa. Illalla katsottiin vielä Suomen peli yhdessä, ja vuokranantajani ja kämppikseni pääsivät nauttimaan mun kiljumisesta ja raivoamisesta. Tuskin enää ainakaan ton jälkeen heillä on enää mitään "suomalaiset ovat aina rauhallisia" steoreotypioita :D

Elämän rentous, spontaanius ja ihmisten ystävällisyys on vienyt mun sydämen täällä. Koska tahansa voi tapahtua mitä tahansa hauskaa, jossain on aina jotain ilmaisia tapahtumia ja tuntemattomat ihmiset oikeasti juttelevat sulle kadulla ja ovat kiinnostuneita susta. Jännä muuten huomata, miten sosiaaliseksi täällä on itsekin muuttunut, tuntemattomia ihmisiä ei enää kaihda samalla tavalla kuin Suomessa ja bussissa tuntemattomille ihmisille juttelee ihan mielellään. Toisaalta pelkään, että Suomessa muutun taas ihan yhtä sulkeutuneeksi kuin ennenkin ja jos joku yrittää puhua mulle bussissa, mulkoilen sitä vaan kulmieni alta.

Oon varautunut pieneen paluukulttuurishookkiin jo, sillä muutaman koti-ikäväviikon jälkeen oon taas palannut mun alkuhuumavaiheeseen. Olo on hirveän rento, rauhallinen ja tyyni.  Mulla on enää kolme viikkoa jäljellä ja tiedän, että mun tulee varmasti ikävä tätä paikkaa. Tiedossa on vielä ainakin reissut Makedoniaan ja Albaniaan (yes, my dream is coming true!), juhlia ja Suomi-vieras Kreikasta ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti