keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

You know that you're Erasmus-student in Ljubljana when..

Mulla on kotoisa olo Ljubljanassa. Tajusin sen tänään. En koe olevani ulkomaalaisena kaupungissa. Turistit on turisteja, minä olen sen asukas. Mulla on omat lempipaikkani kaupungissa ja muistoja jo tietyistä paikoista. Mulla on ihmisiä joille soittaa. Kaupunki on siis tullut omaksi.

Toisaalta kaikki on silti jollain tasolla jännää ja uutta, vaikka arkipäiväistymistäkin on toki tapahtunut. Se, mikä täällä on kivaa, on just se, että uusia paikkoja näkee yhä, samaten uusia ihmisiä tapaa esimerkiksi baariin mentäessä. Ei Suomessa tapaa baareissa uusia ihmisiä, se on vaan fakta.

Elämä on täällä elämää ilman aikatauluja. Sunnuntainakin vietettiin vain päivä Tivoli-parkissa (Ljubljanan iso puistoalue) kävellen ja jutellen. Tuskin mulla olis Suomessa koskaan niin paljon aikaa moiseen. Pidän Sloveniassa siitä, että ihmiset viettää niin paljon aikaa ulkona ja nauttii maansa kauniista luonnosta. Täällähän on nyt +20 astetta enkä valita asiasta ollenkaan. Sopii mulle hyvin, joka ei ole mikään iso talven ystävä.

Sain haasteen toisesta vaihtoblogissa, jossa pyydettiin kertomaan 5 random-faktaa vaihtokohteestasi. Päätän tehdä sen näin:  You know when you're Erasmus-student in Ljubljana when..

1. Unohdin kertoa "Things I love in Slovenia" kohdassa studentski bonista. Nyt korjataan tämä karmea virhe. Ensimmäinen asia olennainen asia Sloveniassa Erasmuksena olemisena on siis se, että et syö koskaan kotona, koska Slovenian opiskelijaruokailu eli studentski bon on vaan niin loistavasti järjestetty. Opiskelijat saavat syödä 2-3 euron hinnalla lähes missä tahansa kaupungin ateriassa valtavia aterioita, joihin kuuluu alkukeitto, lounas, salaatti ja jälkiruoka. Myös pikaruokapaikoissa saa halutessaan syödä opiskelijalounaita, ihan kätevää aina baarista kotiin tullessa ;)

Lounas on aina päivän merkittävimpiä tapahtumia - missä ravintolassa sitä syöt, kenen kanssa ja ikuisuuskysymys: otatko jälkiruoaksi viimeinkin hedelmän tortun sijasta? Joskus suunnittelet kokkaavasi kotona oikean aterian, mutta päädyt tilaamaan ruokaa noutopalvelusta (jota saa myös tilattua opiskelijahinnalla vaivaisella 2-3 eurolla) Tämä systeemi on mielestäni loistava, koska se tukee paikallisia pienyrittäjiä ja tuo opiskelijan arkeen luksusta.

2. Olet tottunut siihen, että Slovenia on niin pieni, että voit matkustaa ulkomaille vaivaisessa parissa tunnissa. Siksi oletkin tottunut viettämään viikonloppusi joko ulkomailla tai jossain Ljubljanan ulkopuolella muualla Sloveniassa. Yleensä teet päätöksen lähtemisestä ulkomaille vain muutamaa päivää (tai tuntia) aiemmin. Olet myös tottunut siihen, että Ljubljana on pieni - jos jonnekin kestää kävellä yli 10 minuuttia, se on "kaukana".

3. Sinulla on vahva mielipide, kumpi on parempaa olutta, Laško vai Union. (Laško!)

 4. Olet saanut raivarit uprovna enotassa eli maahanmuuttovirastossa, kun olet hakenut oleskelulupaasi Sloveniaan. Kun itse raahauduin kyseiseen toimistoon kolmatta kertaa yhtä puuttuvaa paperia kiikuttamaan (kaikkia tarpeellisia papereitahan ei voida kertoa heti ekalla kerralla :D) ja jonotin vuoroani yli tunnin ja lopulta pääsin palveltavaksi, sain kuulla, että koska mulla ei ole vuoronumeroani mukana, joudun aloittamaan jonottamisen alusta. Aiemmin vuoronumeroa ei oltu kysytty jonottessa lainkaan. Kävelin ulos tiskiltä, menin vessaan ja potkasin roskista kiukuspäissäni :D Vuoronumero löytyi onneksi lopulta taskusta ja ei tarvinnut aloittaa jonottamista uudestaan. Tiskillä ollutta naista koko episodi tuntui huvittaneen.

5. Olet rakastunut Ljubljanaan ja haluat vain hehkuttaa asiaa kaverelleisi. Muistat joka päivä mainita kaupungilla kävellessäsi Erasmus-kaverillesi "Ljubljana on kyllä niin ihana!" ja Erasmus-kaverisi myötäilevät sinua samassa rakkaushuumassaan.

Ylihuomenna saan taas Suomi-vieraita, kun Riikka saapuu! :) Mahtavaa. Kaikki rakkaat kaverini, jotka tätä luette, arvostan oikeasti paljon, että olette ottaneet aikaa ja tuhlanneet viimeisiä pennosianne matkataksenne tänne. Musta tuntuu, että mulle on tulossa vieraita lähes jatkuvasti. I'm lucky girl.

Tällä viikolla Ljubljanasta puolestaan lähtevät ensimmäiset Erasmus-kaverini, höh. :( Ekat jäähyväiset. Inhoan niitä. Aika kulkee hirveän nopeasti, toivon, että nyt se hidastuisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti