lauantai 7. huhtikuuta 2012

Maribor, pääsiäinen ja muita kuulumisia

Ensin yleisiä kuulumisia: Riikka oli viime viikon täällä, ja oli hirveän kivaa. Tehtiin klassinen Slovenia-reitti Ljubljana-Piran-Bled, tavattiin mun kavereita ja istuttiin myös pubeissa aika ahkerasti :D Oli hauskaa ja olin iloinen, että Riikka tuntui tykkäävän Sloveniasta aivan yhtä paljon kuin mäkin. :)

Viime aikoina on pitänyt paiskia kouluhommia oikeasti, mikä on hieman stressannut. Onneks oon saanut edes vähän aloiteltua hommia, että kaikki ei jää roikkumaan loppukevääseen. Nyt on tosin pääsiäisloma. Slovenialaiset ei vietä pääsiäistä kai mitenkään sen erikoisemmin, lähinnä ilmeisesti syövät yhdessä ja sunnuntaina kuulemma monet tapaavat ottaa myös alkoholia porukalla :D Vaikka Slovenian virallinen uskonto on katolilaisuus, olen käsittänyt, että monelle uskonto ei ole mikään erityisen merkittävä asia täällä, mistä johtunee myös se, että pääsiäisestä ei tehdä niin isoa numeroa. Jopa eilen pitkänäperjantaina kaikki kaupat olivat vielä auki (huom: maassa, jossa ainoastaan tyyliin yksi kauppa on sunnuntaisin auki ja lauantaisin kaikki sulkeutuu jo kolmen aikaan!) ja elämä ihan normaalia.

Huomenna meidän olis tarkoitus järjestää vaihtareiden kanssa pääsiäsibrunssi, jonne kaikki tuo jotain syömistä. Näytin kuvan mämmistä ja ihmiset olivat siitäkin huolimatta vielä kiinnostuneita maistamaan sitä  ja pyysivät tekemään sitä :D Nojoo, ei ihan onnistu, täältä ei saa tarvikkeita ja mulla ei ole rehellisesti sanottuna hajuakaan, miten mämmiä valmistetaan, käsittääkseni se on aika vaikeeta? :D Olis ollut kiva koristella pajunkissoja ja viedä niitä näytille, mutta en ehtinyt niitäkään täältä etsiä, höh.

Tänään käytiin Mariborissa, joka sijaitsee lähellä Unkarin rajaa ja on Slovenian toiseksi suurin kaupunki. Se on myös ainoa yliopistokaupunki Ljubljanan lisäksi. Tästä johtuen Ljubljanan ja Mariborin välillä vallitsee luonnollisesti kilpailuasetelma, ja monet ljubljanalaiset nimittelevät Mariboria Mariboringiksi.

Koska haluttiin säästää rahaa, kokeiltiin ekaa kertaa Prevoz-sivustoa, jossa slovenialaiset tarjoavat kimppakyytejä. Sivusto oli aivan loistava, alettiin eilen illalla katsoa kyytejä Mariboriin ja saatiin vaivaisessa tunnissa hommattua itsellemme kyyti Mariboriin slovenialaiselta naiselta. :)

Mariborissa ei tosiaan ole mitään erityisen merkittävää nähtävää, mutta ihan kaunis kaupunki se on. Ja slovenialaisittain iso, kaupungissa on noin 89000 asukasta. Tänä vuonna Maribor on myös Euroopan kulttuuripääkaupunki, kuten Turku oli viime vuonna. :) Maisemat Ljubljana-Maribor välillä olivat taas mielettömän kauniit, niin kuin aina Sloveniassa. Että tulen kaipaamaan näitä vuoria ja laaksoja, kun lähden.

Mariborin keskusaukio. Täällä on nyt säät huonontuneet ja tällä viikolla on satanut hitosti! (Huom. ennen tätä viikkoa täällä on satanut vain kerran sinä aikana, kun olen ollut täällä)

Näitä merkkejä oli ympäri Mariboria. Ilmeisesti tarkoittaa, että suutelu on sallittua? :D





En tiedä, onko Sloveniassa paikkaa, josta ei näkyis vuoria? :D



Reissusta tuli aika halpa, koska päästiin liftaamalla takaisin kotiin! Käveltiin ensin Ljubljanaan menevän tien varrelle ja venailtiin noin 15 minuuttia, kunnes eräs auto pysähtyi, ja mukava slovenialainen mies ja hänen 15-vuotias poikansa poimivat meidät kyytiin. :) Olin iloinen, että onnistuttiin, koska yritettiin jo viime viikolla liftata Mariboriin ja silloin kukaan ei pysähtynyt :D Nyt oli onnea matkassa, ja turistiin miehen ja hänen poikansa kanssa automatkan ajan, vaikka perheen isä ei osannut kovin hyvin englantia eikä me niin hyvin sloveniaa. Jotenkin yhteinen kieli kuitenkin löytyi, ja he ajoivat meidät Ljubljanan keskustaan asti, vaikka  asuivat  itse kauempana lähiössä. Slovenialaiset on kyllä aina niin ystävällisiä.

Sellaista. Kaikki on edelleen hyvin, vaikka ilmat on viilentyneet ja nyt on satanut paljon. Kuvat Suomen lumisateesta kyllä lohduttaa ihan kivasti.. :D  Ens viikolla meidän olis tarkoitus reissata Wieniin ja Bratislavaan, ja sen jälkeen olis tiedossa Serbian-matka. Aika kuluu niin nopeasti, apua..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti